Ce sunt polifenoli? – Polifenolii sunt substanțe de origine naturală prezente, în concentrații variabile, în structura multor plante.
Principala sursă de proteine pentru alimentația albinelor este polenul, care furnizează nu numai proteine, ci și lipide, minerale și vitamine.
Ce sunt polifenolii?
Polifenolii sunt substanțe de origine naturală prezente, în concentrații variabile, în structura multor plante. Ele sunt de obicei luate prin alimente sau extrase datorită unor procese industriale speciale și complicate. Mai exact, acestea sunt molecule mari, constând din asocierea grupărilor fenolice legate între ele prin legături chimice extrem de stabile.
Polifenolii sunt, în toate intențiile și scopurile, cele mai comune substanțe antioxidante din regnul vegetal.
Datorită acestei particularități, polifenolii sunt capabili fizic să prevină oxidarea alimentelor sau să prevină apariția problemelor legate de prezența radicalilor liberi formați în organism ca urmare a proceselor toxice sau inflamatorii.
Categorii de beneficii polifenoli
În bibliografia internațională există acum mii de experimente care le polifenolii și principalele activități evidențiate pentru bunăstarea animalelor pot fi clasificate în aceste patru categorii:
- Antioxidanți detoxifianți ( protejează împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi )
- Antiinflamator
- Antibacterian
- Antiviral
Diferitele activități indicate depind în mod evident atât de tipul de polifenoli luați în considerare, cât și de doza luată.
Evident, pentru a obține un efect antibacterian și antiviral, doza trebuie să atingă cote considerabile și cu greu prezentă în produsele de origine naturală nesupuse unor procese industriale specifice de extracție.
Pe lângă doza de utilizare, o altă limită pentru realizarea funcțiilor enumerate este dată de capacitatea insuficientă a intestinului de a absorbi molecule de dimensiuni atât de mari.
Complexitatea moleculei de polifenol reprezintă deci o limită a potențialului lor mare, potențial care poate fi exprimat aproape exclusiv în lumenul intestinal.
Obținerea polifenolului
Tehnologiile moderne de extracție și producție industrială au reușit totuși să rezolve problema, aducând pe piață polifenoli hidrolizați, alcătuiți dintr-un bazin de fenoli liberi cu dimensiuni moleculare mici.
Aceste noi preparate sunt deci capabile să acționeze atât în interiorul intestinului, ținând sub control bolile bacteriene și fungice (ex. NOSEMOZA ), cât și în întregul organism, după asimilarea intestinală și trecerea consecventă în circulație.
In acest al doilea caz, activitatea antioxidanta, detoxificantă si antiinflamatorii contribuie decisiv la bunăstarea animalelor, la funcționalitatea sistemului imunitar, la activitatea musculara si la prelungirea speranței de viată a albinelor.
În sfârșit, este util să ne amintim cât de mare este palatabilitatea fenolilor, care sunt extrem de plăcute albinelor chiar și în condiții de concentrație extremă și cu doze mari de utilizare.
Evident, albinele le cunosc, găsindu-le în natură vizitând florile și plantele. În cele din urmă, se găsesc și în miere.
Polifenolii, dacă sunt administrați în produse industriale, special concepute pentru alimentația lor (ex. fructe confiate), prezintă o activitate atractivă foarte puternică și albinele se hrănesc cu ei fără nicio problemă.
Datorită acestor caracteristici specifice, fenolii pot fi astfel utilizați singuri, puși la dispoziția albinelor în mod liber și cu scop preventiv împotriva diferitelor patologii.
Alternativ, pot fi amestecate și administrate în surse de fructe confiate sau de proteine, cu scopul de a proteja întregul organism al albinei de procesele oxidative din cauza suprasolicitării, de a crește apărarea imunitară a albinei sau ca adjuvanți în controlul bolilor bacteriene și virale. .
You must be logged in to post a comment.