
Principala sursă de proteine pentru alimentația albinelor este polenul, care furnizează nu numai proteine, ci și lipide, minerale și vitamine.
Principala sursă de proteine pentru alimentația albinelor este polenul, care furnizează nu numai proteine, ci și lipide, minerale și vitamine.
In functie de necesitati si conditii climatice, fiecare colonie poate colecta, anual, intre 10 si 25 kg.
Sunt necesare aproximativ 1,5 kg pentru a permite reproducerea corectă a 10.000 de albine.
De la 12 ore de la urgență, aproximativ 50% dintre albinele lucrătoare încep să ia proteine prin polen, chiar dacă consumul real are loc în jurul a 48 de ore.
Aportul maxim se obține atunci când albinele au 5 zile și tocmai în această perioadă se dezvoltă atât glandele hipofaringiene, cât și corpul adipos.
Odată ajuns la 9 – 10 zile, consumul de polen scade semnificativ.
Evident, deoarece albinele sunt alcătuite în mare parte din proteine (aproximativ 70%, odată cu excluderea apei), o deficiență nutrițională a acestora duce la o creștere redusă atât a familiilor, cât și a indivizilor.
Proteina, în timpul vieții albinei, este consumată în mod normal de asistente, în timp ce furătorii practic nu mai necesită.
Albinele pot consuma polenul direct (are o digestibilitate apropiată de 80%) sau îl pot amesteca cu nectar și miere pentru a-l supune unui proces de fermentație bacteriană, care vizează producerea Pan delle Api.
Acesta din urma este un produs acidificat bogat in fermenti lactici si valoarea sa nutritiva este categoric mai mare decat cea a polenului proaspat.
Consumul de proteine este deci de o importanta fundamentala pentru a influenta pozitiv atat durata de viata a albinelor cat si cantitatea/calitatea laptisorului de matca produs.
Aportul de proteine contribuie, de fapt, la ridicarea nivelului de vitelogenină prezent în hemolimfă și la stimularea dezvoltării corpului adipos.
Prin urmare, consumul de proteine este de o importanță fundamentală pentru a se produce următoarele:
Glandele hipofaringiene se dezvoltă numai dacă larvele au hrănit o dietă bogată în proteine în primele 7-8 zile. Îmi amintesc că glandele secretă atât lăptișor de matcă, cât și invertază, o enzimă fundamentală pentru producerea corectă a mierii.
- Glandele hipofaringiene produc, de asemenea, diferite tipuri de grăsimi prezente în lăptișorul de matcă și, la furajatori, un feromon de alarmă.
- Producția de lăptișor de matcă este direct proporțională cu cantitatea de proteine consumată. Ca urmare, lipsa de proteine afectează negativ dezvoltarea puietului, dezvoltarea corpului în general și maturizarea mușchilor de zbor.
- Creșterea și creșterea puietului (atât pentru numărul de albine, cât și pentru constituția fizică a subiectului individual).
- Dezvoltarea Fat Body, o structură corporală care garantează atât depozitarea, cât și furnizarea de nutrienți esențiali pentru depășirea perioadei de iarnă.
Amintiți-vă întotdeauna că dezvoltarea corpului gras este direct corelată cu vitalitatea albinei și speranța de viață a acesteia. O albină care are o dezvoltare slabă a Corpului de Grăsime nu obține niciun beneficiu din hrănirea iernii și de obicei moare înainte de reluarea activității.
- Sprijin pentru starea fizică a albinei în timpul infestării severe cu Varroa. O prezență masivă a parazitului, însoțită de o creștere slăbită a corpului de grăsime, poate reprezenta principala cauză a depopulării iernii a stupilor și poate fi baza unei slabe refaceri de primăvară a acestora.
- Susținerea organismului în cursul nozemiei, o patologie care determină o reducere masivă a activității digestive intestinale și o reducere netă a asimilației alimentelor ingerate.
Când să hrănești cu proteine?
- Primavara pentru a stimula cresterea coloniei, atat pentru numarul de albine cat si pentru puterea singurului subiect.
- In perioada august – septembrie cu scopul pregatirii corespunzatoare a rezervelor corporale ale albinelor (Fat Body) care vor ierna in interiorul stupului.
- În prezenţa monoculturii (aport de polen de calitate biologică slabă).
- În timpul unei infestări puternice cu Varroa.
- În prezența Nosema.
- Proteinele nu trebuie administrate in perioada de iarna.
Daca polenul reprezinta sursa ideala de proteine pentru albine, administrarea lui in faza de hranire artificiala nu garanteaza insa suficienta siguranta din punct de vedere al sanatatii. Polenul, de fapt, ar putea:
- Transmite boli virale, bacteriene și fungice din stupii din care a fost derivat.
- Contaminați stupul cu mucegai și mucegai dacă nu este bine conservat și uscat,
- Avand un cost ridicat pe unitatea de proteina furnizata.
Alternativa la polen este reprezentată de amestecuri special concepute și echilibrate capabile să asigure un aport de proteine și aminoacizi care poate fi:
- Foarte gustoasa si atractiva pentru albine
- Concentrat in componentele sale fundamentale (proteine si aminoacizi esentiali)
- Alcatuit din surse de proteine diferentiate, capabile sa mareasca digestibilitatea si aportul de aminoacizi esentiali.
- Cu o dimensiune a particulei sub 500 de microni, pentru a oferi albinei posibilitatea de a ingera si de a digera corect proteina administrata.
Sursele ideale de proteine pentru a opera o alimentație artificială corectă a albinelor sunt așadar:
- Drojdie plictisitoare, bogata in proteine, aminoacizi esentiali si vitamine B
- Algele (Chlorella) si cianobacteriile (Spirulina), surse de proteine bogate nu doar in proteine, ci si in oligoelemente si vitamine.
- În cele din urmă, algele și bacteriile reprezintă o sursă de proteine extrem de concentrată, digerabilă, care este absolut aproape de ceea ce se întâlnește în mod normal de albine în natură.
- Amestecarea diferitelor surse de proteine reprezinta cea mai buna solutie nutritiva, o solutie capabila sa aduca beneficiile fiecarei surse si sa minimizeze eventualele dezavantaje sau deficiente.
Cum se administrează proteina:
În mod normal, sursa de proteine trebuie administrată direct în interiorul stupului și folosind diferite soluții tehnice:
- Proteine adaugate direct in fructele confiate, esentiale pentru faza de refacere de primavara si pentru a permite cresterea corecta a coloniei.
- Prin concentrate proteice pudra cu care poti prepara prajituri.
- In acest caz, pudra proteica trebuie amestecata cu o cantitate mica de sirop, pana se obtine o pasta de aceeasi consistenta cu mamaliga. Pastele în cauză vor fi apoi așezate pe o foaie de plastic așezată direct pe ramele cuibului.
- Prin concentrate de proteine lichide si solubile care se adauga in siropul de zahar.
You must be logged in to post a comment.