
Vitamine solubile în grăsimi și solubile în apă
Vitaminele sunt împărțite în două categorii: solubile în grăsimi și solubile în apă.
Vitaminele I solubile în grăsimi sunt A, D, E și K.
Vitaminele care aparțin categoriei solubile în apă sunt toate celelalte și, pentru comoditate, sunt catalogate în Vitamina C și vitaminele din grupa B.
Mai exact, vitaminele B sunt:
- Vitamina B1 (Tiamină),
- Vitamina B2 (Riboflavină),
- Vitamina B3 (Niacină sau Nicotinamidă),
- Vitamina B5 (Acid pantotenic),
- Vitamina B6 (Piridoxină),
- Vitamina B8 (Biotină),
- Vitamina B9 (Acid folic),
- Vitamina B12 (Cobalamină).
În natură, albina găsește vitamine în hrana cu care intră în contact, nectar și mai ales polen.
In polen se găsesc în esenta vitamine aparținând grupei B, în concentrații diferite în funcție de polenul luat în considerare și anotimp.
Vitamina C, pe de altă parte, nu pare a fi esențială pentru albine, deoarece microbii săi comensali din intestin sunt capabili să o sintetizeze și să o pună la dispoziție.
Ca și în cazul precedentului, nici măcar vitaminele liposolubile (A, D, E și K) nu par a fi esențiale.
Cu toate acestea, dacă sunt adăugate artificial și în cantități mari, ele demonstrează capacitatea de a influența pozitiv creșterea puietului.
Vitaminele aparținând grupei B, în schimb, dacă se adaugă odată cu hrana, fie că sunt confiate sau sirop, intervin prin stimularea activității metabolice a animalului.
De asemenea, să ne amintim că principalul aliment folosit de albine, mierea, conține în mod natural o doză bună de vitamine și că de aceea, dacă dorim să simulăm compoziția acestora, administrarea de alimente artificiale (sirop, fructe confiate sau proteine), ar trebui să fie întotdeauna insotita de adaugarea unui complex de vitamine complet si zilnic.
Procedând astfel, vom avea albine sănătoase, mai rezistente la presiunile negative ale mediului și, în cele din urmă, mai productive (creșterea puietului și producția mai mare a acestora).
Elemente micro și macro
Mineralele prezente în dietă sunt reprezentate de elementele micro și macro. Microelementele
de interes nutrițional sunt:
- zincul,
- fierul,
- cuprul,
- molibdenul,
- cobaltul,
- seleniul,
- iodul
- manganul.
Macroelementele sunt calciu , fosfor, sodiu, potasiu și magneziu. În mod normal, atât micro cât și macroelemente sunt prezente în nectar, polen și apa potabilă. Ambele categorii sunt esențiale pentru viața productivă a albinelor, dar cantitățile potrivite trebuie totuși respectate.
Din cunoștințele încă limitate pe această temă, s-ar părea că nivelurile de macroelemente mai mari de 2% din hrana completă pot fi dăunătoare , în timp ce niveluri de aproximativ 1% total ar putea avea un efect benefic asupra sănătății.
În ceea ce privește microelementele, nevoile sunt încă departe de a fi aprobate științific și vor necesita studii mai aprofundate pentru a ajunge la o concluzie de interes practic.
Unii autori sugerează însă administrarea de diete care conțin următoarele cantități de macro și microminerale:
1000 * ppm potasiu
500 * ppm Calciu
300 * ppm Magneziu
50 * ppm Sodiu
50 * ppm Zinc
50 * ppm Mangan
50 * ppm Fier
50 * ppm Cupru
* miligrame per kg de hrană.
You must be logged in to post a comment.